|
pomoc przedlekarska (Maniek) |
|
|
Przeczytałem tutaj o pomocy przedlekarskiej. Jest tam napisane, że chormu trzeba podac odpowiednia dawke aspiryny i nitrogliceryny. Skad mam wiedziec jaka dawka aspiryny jest odpowiednia? (więcej...) |
|
|
co ze stresem? (Nina) |
|
|
Gdzieś słyszałam, że najbardziej na zawał serca naraża stres. Tutaj nic nie jest w tej kwestii powiedziane. Ktoś wie coś na ten temat? (więcej...) |
|
|
zawał serca (lidka) |
|
|
ja jestem po zawale i na całe szczęście nie zrobił u mnie dużego spustoszenia w organizmie więc czuję się jakbym w ogóle nie przechodził go i na całe szczęście (więcej...) |
|
|
zawał w młodym wieku (Staszka) |
|
|
Wiem, że młodzi ludzie też przechodzą zawały serca, jakie mogą być przyczyny w tak młodym wieku? (więcej...) |
|
|
Miażdzyca (Mariola ) |
|
|
Hej
U mojego chłopaka stwierdzono ostatnio miażdżycę. Czym ta dolegliwość może być spowodowana i jakie konsekwencje ona niesie dla mojego chłopaka. (więcej...) |
|
|
jak zdiagnozować zawał (Inna) |
|
|
Czy ktoś z was wie jak przewidzieć lub zdiagnozować nadchodzący zawał, czy można się przed nim jakoś uchronić? (więcej...) |

Należy podkreślić, iż kolejnym czynnikiem ryzyka jest występowanie u człowieka podniesionego poziomu cholesterolu, przy czym, jeśli poziom cholesterolu przekracza 180-200 mg/ml, to automatycznie ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej drastycznie wzrasta.
Ciśnienie krwi
Prawidłowe ciśnienie tętnicze u zdrowego dorosłego człowieka wynosi 120/80 mmHg. Może się ono wahać w przedziałach 110 – 130 mmHg /skurczowe/ i 65 – 80 mmHg /rozkurczowe/.