Zawał serca

zawal-serca_wiem_o_zdrowiu

Forum -> zawał serca

Tytuł: zawał serca
Autor:lidka
4.3.2011, 09:25
Witam Mój tata w ostatnim czasie przeszedł zawał serca. Był to dość ostry zespół wieńcowy, tętnica dozawałowa była tętnica okalająca. Mam teraz takie pytanie, jak będzie wyglądało jego życie po zawale. Czy to był najgorszy z możliwych rodzai zawału? Tata miał zawał bez uniesienia odcinka ST. Wszczepiono mu 1 stenta. Tata już rzucił palernie, stosuje odpowiednią dietę i zażywa leki. Ma 51 lat zastanawia mnie co dalej. Bardzo prosze o odpowiedzi. Dziękuje i pozdrawiam

Autor:krzysiek
4.3.2011, 11:53
Niech Twój tata zmieni dietę, dba o siebie, chodzi regularnie do lekarza, nie pije i nie pali, niech prowadzi aktywny tryb życia, jakaś jazda na rowerku wręcz wskazana, i nerwy niech jak najmniej się denerwuje

Autor:
7.3.2011, 09:20
ja przeszłam zawał i teraz raz na jakiś czas odczuwam bóle niedaleko klatki piersiowej. nie są to żadne zmiany, które by wskazywały na ponowny zawał, jednak lekarz zalecił branie środków przeciwbólowych, ja biorę pyralginę, bo ona mi najbardziej pomaga .

Autor:janka
7.3.2011, 13:37
ja też po zawale ma boleści ręki od czasu do czasu zażywam leki przeciwbólowe, teraz spróbuję pyralginy może ona szybciej mi pomoże dziękuję za dobrą poradę

Autor:jurek
8.3.2011, 08:43
właśnie też zaobserwowałem, że mam takie dolegliwości co wy i też lekarz zalecił, że jak będę je odczuwać to mogę zażyć lek przeciwbólowy teraz spróbuję pyralginy jak polecacie.

Autor:waldek
8.3.2011, 11:53
ja jestem po zawale i na całe szczęście nie zrobił u mnie dużego spustoszenia w organizmie więc czuję się jakbym w ogóle nie przechodził go i na całe szczęście

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

zawal-serca_ciekawostki

Rozległe zawały serca spowodowane są przede wszystkim zamknięciem wspólnego pnia lewej tętnicy wieńcowej i obejmują zarówno ścianę przednią, jak i boczną serca.

Czy wiesz, że...

Choroba wieńcowa

Należy podkreślić, iż kolejnym czynnikiem ryzyka jest występowanie u człowieka podniesionego poziomu cholesterolu, przy czym, jeśli poziom cholesterolu przekracza 180-200 mg/ml, to automatycznie ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej drastycznie wzrasta.

Polecamy

Ciśnienie krwi
Prawidłowe ciśnienie tętnicze u zdrowego dorosłego człowieka wynosi 120/80 mmHg. Może się ono wahać w przedziałach 110 – 130 mmHg /skurczowe/ i 65 – 80 mmHg /rozkurczowe/.

Metamizol po raz pierwszy został wprowadzony na rynek w 1922 roku pod nazwą Novalgin. Dzisiaj metamizol jest nadal używany i uznawany za jedną z najskuteczniejszych i najszybciej działających substancji przeciwbólowych, znany jest w Polsce pod nazwą Pyralgina. Skutecznie walczy z bólem i gorączką, a co najważniejsze jest dobrze tolerowany przez układ pokarmowy. Ważne jest również to, że Pyralgina zaskarbiła sobie zaufanie lekarzy, farmaceutów i pacjentów.